• Pipreski Zorana bb, Botoš
  • +381 23 877 210
  • office@bioelektra.rs
  • Pipreski Zorana bb, Botoš, Zrenjanin
  • +381 23 877 210
  • office@bioelektra.rs
Logo

Svečano puštena u rad Bioelektra gasna elektrana na bazi biomase

Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije Aleksandar Antić danas je u banatskom selu Botoš svečano pustio u rad gasnu elektranu na bazi biomase, kompanije „Bioelektra doo“. Svečanosti pod motom „Zelena sinergija“, prisustvovali su i Nj.E. Hendrik G.K. van den Dol (Hendrik G.C. van den Dool), ambasador Kraljevine Holandije, Maja Matejić, predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke, holandski partneri i brojne druge zvanice.

„Ovaj veoma značajan projekat predstavlja smernicu i primer u kom pravcu Srbija treba da razvija energetski sektor, ali i kakav odnos naša država i društvo treba da imaju prema resursima koji su nam na raspolaganju. Nemamo prirodne zalihe gasa ili nafte, ali imamo kvalitetno zemljište i vredne i pametne ljude, što je navažnije. Taj kapital treba da upotrebimo uz pomoć najsavremenije tehnologije i iskoristimo izvore obnovljive energije“, naglasio je ministar Antić i dodao da će Srbija nastaviti da ulaže u zelenu energiju.

Branislav Pomoriški, direktor „Bioelektra doo“, rekao je da gledano po megavatima i po finansijskom obimu investicije, „Bioelektra“ nije izrazito veliki proizvođač zelene struje. „Mereno prema poslovnom potencijalu koji nose postrojenja na bazi biomase, mi smo vеома ozbiljan energetski objekat, jer zahvaljujući svojim sekundarnim proizvodima, otvaramo perspektivu za brz i direktan boljitak mnogobrojnim kooperantima i široj lokalnoj zajednici. Naš primarni proizvod je zelena sinergija sela i mi smo na to ponosni. To su najpre prepoznali i podržali - naša Vlada, Vlada Holandije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, a potom holandska kompanija Host i Erste Banka, na čemu smo im svima zahvalni“, naglasio je Pomoriški.

Preduzeće „Bioelektra” iz Botoša izgradilо je pogon za proizvodnju električne i toplotne energije iz biogasa na bazi biomase različitog porekla, a investicija koja je u prvoj fazi vredna oko 2,5 miliona evra, prepoznata je kao izuzetno značajan poduhvat koji je finansiran kreditom Erste Banke u iznosu od 1,2 miliona evra, a potom je dobio i podršku holandske vlade u vidu bespovratne subvencije od 688.000 evra. Projekat je nedavno dobio i podršku od 275 hiljada dolara iz sredstava obezbeđenih u okviru projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji”, koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

„Pored vladanja finansijama, projektno finansiranje obnovljivih izvora energije zahteva i specifična tehnička znanja. Erste Banka, sa uloženih skoro 60 miliona evra u ove projekte, igra važnu ulogu ne samo finansijera, već i savetodavca, i predstavlja apsolutnog tržišnog lidera u segmentu obnovljivih izvora energije. Finansiranje ovakvih projekata je naše strateško opredeljenje, jer oni obezbeđuju održivu budućnost za naše klijente, zaposlene i zajednicu”, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke.

Elektrana je predviđena da radi i „raste“ u tri faze, od kojih je svaka faza projektovana sa kapacitetom od 600 kilovati. Odatle i realno očekivanje da će godišnja proizvodnja električne energije po svakoj fazi iznositi oko pet miliona kilovat-sati godišnje. Dakle, ukupna snaga elektrane, po realizacije treće faze je 1,8 megavata, a očekivana proizvodnja oko 15 miliona kilovat-sati godišnje.

Elektrana kao primarni proizvod daje električnu energiju koju će preuzimati EPS. Sekundarni proizvodi su visokokvalitetna organska đubriva i toplotna energija. Cena takve energije biće osetno jeftinija od postojeće. Tim povodom je već potpisano pismo o namerama sa lokalnom samoupravom.